I. Cel jedzenia
- Od kalorii do energii, czyli moja ścieżka zdrowia
III. Pochwalmy też cudze, czyli filozofia i medycyna chińska
- Pięć przemian
- Obieg karmiący
- Obieg kontrolny
- Zasada Yin - Yang
- Krok pierwszy: Jaki to smak?
- Pięć smaków
- Smak kwaśny
- Smak gorzki
- Smak słodki
- Smak ostry
- Smak słony
- Podsumowanie
- Smak końcowy
- Równoważenie smaków
- Krok drugi: Ciepłe czy zimne?
- Produkty Yin i Yang
- Równoważenie sił
- Jangizownanie i jinizowanie produktów
- Krok trzeci: Co mamy za oknem?
- Pory roku i klimaty
- Daty pięciu pór roku
- Wiosna
- Lato
- Dojo (późne lato)
- Jesień
- Zima
- Krok czwarty: Jak się dziś czujesz?
- Pięć emocji
- Emocje a smaki
- Emocje a gotowanie
- Krok piąty: Która godzina?
- Zegar organów, czyli co i kiedy jeść
- Regularność jedzenia
- Przykładowy jadłospis na 3 dni
- Krok szósty: Eksperymentuj i gotuj radośnie!
- Ogień czy prąd?
- Naczynia
- Pięć sposobów przygotowywania żywności
- Przemiana drzewa - wiosna
- Przemiana ognia - lato
- Przemiana ziemi - dojo
- Przemiana metalu - jesień
- Przemiana wody - zima
- Przechowywanie żywności
- Żywność gotowana
- Mrożonki
- Mrożone pierogi z mięsem
- Przechowywanie surowców
- Zioła
- Przyjmowanie pokarmu
- Jajecznicowe wariacje
- Jajecznica - przepis podstawowy
- Jajecznica z pomidorami
- Jajecznica na boczku/kiełbasie
- Jajecznica z pieczarkami
- Zupy, czyli dlaczego nie gotuję pomidorowej na kurczaku
- Zupy kwaśne
- Zupa pomidorowa inaczej
- Przepisy śniadaniowe i kolacyjne
- Energetyczne muesli
- Owsianka śniadaniowa
- Masło czosnkowe
- Grzanki z patelni
- Grzanki czosnkowe
- Omlet
- Pasta jajeczno - serowa
- Pasta ze słonecznika
- Twarożek śniadaniowy wiosenny
- Chleb domowy na zakwasie
- Pasztet z soczewicy
- Pasztet mięsny
- Dania obiadowe
- Kasza jęczmienna- przepis podstawowy
- Kasza gryczana - przepis podstawowy
- Soczewica - przepis podstawowy
- Kasza jaglana - przepis podstawowy
- Gotowane ziemniaki
- Sos wołowy
- Sałatka jarzynowa
- Kurczak w cebuli
- Sos pieczarkowo-cebulowy
- Szybki groszek z fasolą
- Puree ziemniaczane
- Naleśniki z trzech mąk
- Placki ziemniaczane
- Placki z jabłkami
- Kotlety mielone
- Kotlety jaglane
- Pulpety z jagnięciny
- Placek po zbójnicku
- Staropolskie zrazy wołowe
- Kapusta z grochem
- Bigos staropolski
- Farsz cebulowy
- Naleśniki staropolskie z nadzieniem
- Jogurt ziołowy
- Krupnik
- Rosół
- Żurek
- Zupa cebulowa
- Zupa z dyni
- Słodkie co nieco
- Jabłecznik dominiki
- Kanapki a la nutella
- Pieczone gruszki z miodem
- Słonecznikowa pychotka
- Ciasto marchewkowe
- Piernik
- Faworki
- Jogurt na słodko
- Kutia świąteczna
- Napoje
- Kawa naturalna gotowana
- Kawa zbożowa gotowana
- Herbatka wiosenno-letnia
- Herbatka codzienna
- Napój imbirowy