Spis treści

Wstęp
I. Cel jedzenia
  • Od kalorii do energii, czyli moja ścieżka zdrowia
II. Cudze chwalicie, swego nie znacie, czyli historia kuchni staropolskiej
III. Pochwalmy też cudze, czyli filozofia i medycyna chińska
  • Pięć przemian
  • Obieg karmiący
  • Obieg kontrolny
  • Zasada Yin - Yang
IV. Droga do zdrowia, czyli kuchnia zrównoważona krok po kroku
  • Krok pierwszy: Jaki to smak?
    • Pięć smaków
    • Smak kwaśny
    • Smak gorzki
    • Smak słodki
    • Smak ostry
    • Smak słony
    • Podsumowanie
    • Smak końcowy
    • Równoważenie smaków
  • Krok drugi: Ciepłe czy zimne?
    • Produkty Yin i Yang
    • Równoważenie sił
    • Jangizownanie i jinizowanie produktów
  • Krok trzeci: Co mamy za oknem?
    • Pory roku i klimaty
    • Daty pięciu pór roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Dojo (późne lato)
    • Jesień
    • Zima
  • Krok czwarty: Jak się dziś czujesz?
    • Pięć emocji
    • Emocje a smaki
    • Emocje a gotowanie
  • Krok piąty: Która godzina?
    • Zegar organów, czyli co i kiedy jeść
    • Regularność jedzenia
    • Przykładowy jadłospis na 3 dni
  • Krok szósty: Eksperymentuj i gotuj radośnie!
V. Praktyczne porady
  • Ogień czy prąd?
  • Naczynia
  • Pięć sposobów przygotowywania żywności
    • Przemiana drzewa - wiosna
    • Przemiana ognia - lato
    • Przemiana ziemi - dojo
    • Przemiana metalu - jesień
    • Przemiana wody - zima
  • Przechowywanie żywności
    • Żywność gotowana
    • Mrożonki
    • Mrożone pierogi z mięsem
    • Przechowywanie surowców
  • Zioła
  • Przyjmowanie pokarmu
VI. Nauka gotowania, czyli od słów do czynów!
  • Jajecznicowe wariacje
    • Jajecznica - przepis podstawowy
    • Jajecznica z pomidorami
    • Jajecznica na boczku/kiełbasie
    • Jajecznica z pieczarkami
  • Zupy, czyli dlaczego nie gotuję pomidorowej na kurczaku
    • Zupy kwaśne
    • Zupa pomidorowa inaczej
VII. Przepisy
  • Przepisy śniadaniowe i kolacyjne
    • Energetyczne muesli
    • Owsianka śniadaniowa
    • Masło czosnkowe
    • Grzanki z patelni
    • Grzanki czosnkowe
    • Omlet
    • Pasta jajeczno - serowa
    • Pasta ze słonecznika
    • Twarożek śniadaniowy wiosenny
    • Chleb domowy na zakwasie
    • Pasztet z soczewicy
    • Pasztet mięsny
  • Dania obiadowe
    • Kasza jęczmienna- przepis podstawowy
    • Kasza gryczana - przepis podstawowy
    • Soczewica - przepis podstawowy
    • Kasza jaglana - przepis podstawowy
    • Gotowane ziemniaki
    • Sos wołowy
    • Sałatka jarzynowa
    • Kurczak w cebuli
    • Sos pieczarkowo-cebulowy
    • Szybki groszek z fasolą
    • Puree ziemniaczane
    • Naleśniki z trzech mąk
    • Placki ziemniaczane
    • Placki z jabłkami
    • Kotlety mielone
    • Kotlety jaglane
    • Pulpety z jagnięciny
    • Placek po zbójnicku
    • Staropolskie zrazy wołowe
    • Kapusta z grochem
    • Bigos staropolski
    • Farsz cebulowy
    • Naleśniki staropolskie z nadzieniem
    • Jogurt ziołowy
    • Krupnik
    • Rosół
    • Żurek
    • Zupa cebulowa
    • Zupa z dyni
  • Słodkie co nieco
    • Jabłecznik dominiki
    • Kanapki a la nutella
    • Pieczone gruszki z miodem
    • Słonecznikowa pychotka
    • Ciasto marchewkowe
    • Piernik
    • Faworki
    • Jogurt na słodko
    • Kutia świąteczna
  • Napoje
    • Kawa naturalna gotowana
    • Kawa zbożowa gotowana
    • Herbatka wiosenno-letnia
    • Herbatka codzienna
    • Napój imbirowy
VIII. Skorowidz produktów